Menossa mukana

Kevytväylä 313 -hanke

Tie 313 kulkee Vääksystä Vesivehmaan ja Urajärven kylien kautta Vierumäelle. Tie on kapea, mutkainen ja sillä kulkee paljon raskasta kalustoa. Liikenneturvallisuuden kannalta kevyen liikenteen ja raskaan liikenteen kohtaaminen ilman kevyenliikenteenväylää on todellinen riski. ​

Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta tiellä 313 rakentamalla kevytväylä Vääksystä Vierumäelle. Samalla edistetään koulu- ja työmatkaliikuntaa, sekä terveysliikuntaa ja matkailua koko Päijät-Hämeen alueella. Kevytväylä yhdistää maaseudun kyliä parantaen ja kehittäen elinkeinoelämän edellytyksiä.

Kevytväylähanketta vetää aktiivisten kuntalaisten perustama Kevytväylä 313 ry. Hanke toteutetaan yrittäjien, yritysten, yhdistysten, säätiöiden, lukuisten yhteistyökumppaneiden, Asikkalan kunnan ja kuntalaisten yhteistyön avulla.

Merkityskummina toimiminen

Vääksyn Lääkärikeskus on mukana kierrättämässä hyvää Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -lastenkirjan Merkityskummina. Suomessa painettava lastenkirja syntyy yhteisöllisesti joukko-luovuudella ja jokaisesta myydystä kirjasta välitetään seitsemän euroa Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaan.

Merkityskirjat® on tärkeä muistutus siitä, että yhdessä saa aina aikaan enemmän kuin yksin. Kirjan tekijät ovat pienyrittäjiä, joiden innovaatiota isommat yritykset ja yhteistyökumppanit tukevat. Meillä on kunnia olla mukana tässä merkityksellisessä tarinassa, josta on iloa moneen suuntaan!

Juniori- ja nuorisourheilun tukeminen

Tuemme nuorisourheilua kokomme puitteissa. Tällä hetkellä tukemiamme urheilijoita ja urheiluseuroja:

  • Verneri Suhonen, maastohiihto, Hollolan Urheilijat -46
  • Antti Turunen, ampumaurheilu, Keski-Uusimaan Ampumaseura, Asikkalan Ampumaseura
  • sekä lisäksi pienimuotoisesti muitakin seuroja/lajeja

Tiina ja Mikke

Yrittäjät

Terveydenhoitoalan iloiset kapinalliset palvelevat omassa lääkärikeskuksessa

Suomessa pienet itsenäiset lääkärikeskukset alkavat olla harvassa. Vääksyn Lääkärikeskuksessa vaalitaan yrittäjäpariskunnasta kumpuavaa arvomaailmaa, jonka avainsanoja ovat inhimillisyys ja yhteistyö.

Idylliseltä Vääksyn kanavalta matka jatkuu vajaan kilometrin verran vanhalle omakotitaloalueelle. Honkaniementiellä seisoo pirteän keltainen puutalo, jossa kokonsa puolesta voisi asua vaikka aktiivinen suurperhe. Tämä ei kuitenkaan ole mikään tavallinen kotitalo, vaan Vääksyn Lääkärikeskus. Lääkärikeskusketjuihin verrattuna pienenpieni yritys, jolla on suuri tarina.

Tarinan päähenkilöt ovat sairaanhoitaja Tiina Wangel ja lääkäri Michael Wangel. Ilman Tiinan turhautumista oman ammattialansa toimintatapoihin ei tätä yritystä olisi. On asikkalalaisten onni, että julkisella puolella työskennellessään Tiina huomasi toistuvasti ajattelevansa, että asiat menevät jotenkin nurinkurisesti. Alan murros on ollut rankka ja muutokset suuria. Ydinasia, eli asiakkaan kohtaaminen ja hyvä hoito, tuntuu jääneen kakkoseksi rakenteita viilatessa.

– Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että vastaanotolla asiakas pomppii. Häntä ohjataan ensin tuonne, sitten sinne ja lopuksi ehkä tänne. Minusta sen kuuluu mennä toisinpäin. Jos jonkun on pompittava, niin mieluummin hoitohenkilökunta potilaan hyväksi, Tiina toteaa kahvikupin äärellä lääkärikeskuksen taukotilassa. Tiilitakka kahvipöydän vierellä muistuttaa ajoista, jolloin myös rakennuksen tässä siivessä asuttiin.

Ajatus oman yrityksen perustamisesta alkoi muhia Tiinan päässä ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa. Silloin hän ei tosin suunnitellut perheyrityksenä toimivaa lääkärikeskusta vaan pientä yhden naisen yritystä, joka tarjoaisi muun muassa ensiapukoulutuksia.

Ensimmäisten yrityshahmotelmien aikaan visio alan perheyrityksestä oli mahdoton, sillä eihän Tiina ollut naimisissa lääkärin kanssa. Vielä.

Asuntonäytölle tulevaan lääkärikeskukseen

Kuopiossa lääkiksensä käynyt Michael Wangel oli tullut Lahden kaupunginsairaalaan erikoistumaan radiologiaan. Suunnitelmissa oli palata erikoistumisen jälkeen Kuopioon tai suunnata uusiin kaupunkeihin, Päijät-Hämeen piti olla vain piipahdus uran varrella. Akuuttihoitotyöryhmän pikkujoulujen jatkot, joilla Tiina oli kaveriporukan kuskina joulukuussa 2001 olivat kuitenkin suloisen kohtalokkaat. Välit lämpenivät aiemmin vain moikkaustasolla tuttuun aurinkoisesti hymyilevään työkaveriin.

– Olen aina rakastanut hiihtoa ja Mikke uhosi lähtevänsä pikkujoulujen jälkeen kanssani hiihtelemään, mutta jotenkin kummasti murtsikkasuksia ei koskaan löytynyt. Sen sijaan kävimme kyllä laskettelemassa, Tiina nauraa muistellen pariskunnan ensikohtaamista.

Liikunta on yhdistänyt Tiinaa ja Mikkeä vahvasti koko yhdessäoloajan. Maailmalla on reissattu lukuisten maratonien innoittamana ja kotimaan tapahtumissakin Vääksyn Lääkärikeskus on usein mukana. Odotusaulan seinällä on muistona Paras puku -kunniakirjat Yrittäjien SM-maratonin joukkueviesteistä vuosilta 2013 ja 2014. Yrittäjäpariskunta on tukijoukkona myös Kävele naiselle ammatti -kampanjassa.

Tiina ja Mikke avioituivat 2003 ja esikoispoika Eemeli syntyi saman vuoden marraskuussa. Perhe osti suuren omakotitalon Asikkalan Vääksystä, täysin sattumalta. Nykyistä kotitaloaan – ja lääkärikeskuksen kiinteistöä – he tulivat asuntonäytölle katsomaan kauempana asuvan tuttavapariskunnan puolesta. Kumpikaan ei vielä tuolloin osannut arvata, että kiinteistövälittäjän esittelemä autotalli kokisi täydellisen muodonmuutoksen lääkärikeskuksen odotustilaksi. Siellä istuisivat rinnakkain asiakkaat ja omat lapset koulukirjat sylissä odottamassa omaa ”läksyntarkastusvuoroaan”.

Mutta juuri niin siinä lopulta kävi.

Todennäköisyyksien uhmausta vahvalla uskolla

Ensimmäisellä äitiyslomallaan Tiinalla oli hyvää aikaa nostaa ajatus omasta yrityksestä uudelleen pöydälle. Liiketoimintasuunnitelmat alkoivat kasvaa luontevasti lääkärikeskuksen kokoisiksi, olihan tulevalla toimitusjohtajalla nyt yksi luottolääkärikin tiedossa. Tiina ja Mikke olivat jo aviopuolisoina ja vanhempina huomanneet jakavansa yhteisen arvomaailman, joten mikseipä samanmielisyyttä hyödyntäisi myös ammatillisesti.

– Piirtelin voipaperille pohjapiirustuksen päälle erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja siitä, kuinka saamme lääkärikeskukselle mahdollisimman toimivat tilat, Tiina muistelee.

Rahoituksen saaminen lääkärikeskuksen vaatimiin investointeihin ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Kaikkien business-konsulttien mielestä 8000 asukkaan kesämökkikunta ei ehkä ole liiketoiminnan kannalta erityisen hedelmällinen maaperä. Tiina haki kuitenkin unelmaansa uskoen sekä Finnveran naisyrittäjälainaa että pankkilainaa. Tärkeiden papereiden joukossa oli Asikkalan yrittäjille tehty kartoitus, joka todisti, että paikallisen lääkärikeskuksen palvelut aidosti kiinnostaisivat.

Niinpä jo ennen rahoituspäätöksiä Tiinalla oli kova hinku päästä esittelemään uutta lääkärikeskusta hyvinvointimessuille, joten tapojensa mukaan toiminnan nainen tarttui rohkeasti puhelimeen, kun asiat eivät tahtoneet edistyä toivotussa aikataulussa.

– Sanoin Finnveran rahoitusvastaavalle Ahti Turpolle, että älä nyt enää kauaa mieti, kun meillä on jo nämä käyntikortitkin painettuna. Itse uskoin liikeideaan täysillä. Epätodennäköisyydet ovat aina kiehtoneet minua valtavasti. Ja niin se positiivinen rahoituspäätöskin lopulta tuli.

Tiina kertoo lähettävänsä edelleen, reilut kymmenen vuotta yrityksen perustamisen jälkeen, joulukortin Finnveralle. Suuri kiitollisuus siitä, että todennäköisyyksiä uhmaava yritysidea inhimillisen kokoisesta täyden palvelun lääkärikeskuksesta sai siivet alleen, täyttää vieläkin mielen tarinaa kertoessa.

Monessa mukana – rakkaudesta lajiin

Kiittäminen ja pienillä asioilla huomioiminen on juurtunut vahvaksi toimintakulttuuriksi Vääksyn Lääkärikeskukseen. Tämän taukotilan kahvipöydän ääressä nautitaan kakkukahvit aina, kun siihen on pienikin syy. Kesätyöntekijän viimeinen työpäivä, ihan kenen tahansa syntymäpäivä tai vaikka maastohiihtäjä Verneri Suhosen kisamenestys – kaikki yhtä hyviä syitä keitellä hyvät kahvit ja tilata paikalliselta kahvilayrittäjältä pöytä koreaksi.

Paikallisen urheilijan tukeminen kuuluu saumattomasti Wangelin pariskunnan yhteiseen arvomaailmaan. Vääksyn Lääkärikeskus on monessa muussakin mukana puhtaasti ”rakkaudesta lajiin”.

– Yrityksen on toki tarkoitus tehdä voittoa, mutta meille voiton maksimointi ei ole koskaan ollut ykkösasia. Urheilun lisäksi Vääksyn Lääkärikeskus tukee merkittävästi muun muassa Kevytväylä Vääksystä Vierumäelle -hanketta ja useita paikallisia tapahtumia sekä hyvää tekevää lastenkirjasarjaa nimeltä Merkityskirjat, Mikke kertoo.

Tiinaa kiehtoo yrittämisen lisäksi myös järjestömaailma. Hän tekee arvokasta vapaaehtoistyötä useissa järjestöissä. Tiina toimi pitkään myös Päijät-Hämeen Yrittäjien hallituksen puheenjohtajana. Monelle on tullut yllätyksenä, ettei tehtävästä maksettu rahallista korvausta. Se ei kuitenkaan Tiinaa ole haitannut, sillä suomalaisen yrittäjyyden eteen yhteiseksi hyväksi tehty työ on aidosti palkitsevaa. Ei sitä muuten olisi jaksanutkaan.

Modernit välineet, kylätohtorin tunnelma

Vääksyn Lääkärikeskus on paikka, joka todennäköisesti yllättää. Puutalon kuusiruutuisen ikkunaoven avatessaan ei välttämättä tule mieleen, että juuri näiden seinien sisältä löytyy Päijät-Hämeen modernein laserlaitteisto suonikohjujen poistoon. Myös ergonomiaan ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin on panostettu kaikkialla.

– Olemme investoineet vuosien varrella alan viimeisimpään teknologiaan ja sähköisiin järjestelmiin potilaan asioinnin helpottamiseksi. Esitteestämme löytyvä palveluvalikoima hämmästyttää useimmat. Moni ehkä ajattelee, että pienessä lääkärikeskuksessa on tarjolla vain yleislääkäritason palvelut, myös merimieslääkärin pätevyyden omaava Mikke kertoo.

Juuri tässä on Vääksyn Lääkärikeskuksen yritysidean pihvi: Tuodaan kaikki asiakasta lähelle, tehdään se mahdollisimman inhimillisesti – ja jos oman talon sisältä ei osaamista löydy, hankitaan sitä vahvasta ammattilaisverkostosta asiakkaan luokse. Muutenhan homma menisi helposti pompotteluksi, jonka välttäminen oli kaiken alku ja juuri.

Heinäkuussa 2007 Vääksyn Lääkärikeskus avasi ovensa kolmen työntekijän voimin. Wangeleiden lisäksi mukana oli yksi ammatinharjoittajana toimiva keikkalääkäri. Päivän ensimmäisiä asiakkaita oli akillesjänteensä Vääksyn golf-kentällä loukannut golffari ja muitakin asiakkaita riitti iltaan asti.

Tänään Vääksyn Lääkärikeskus palvelee lähes 30 hengen voimin ja uskollisessa asiakaskunnassa on niin mökkiläisiä, kuntalaisia kuin paikallisia yrityksiä. Lääkärikeskuksen paras mainos lienee vaasalainen vakiasiakas, joka ajaa Vääksyyn vain ja ainoastaan tullakseen vastaanotolle. Siis Vaasasta, 300 kilometrin päästä.

Eikä hän ole suinkaan ainoa, joka mieluummin ajelee pidemmän matkan saadakseen parasta mahdollista hoitoa – ihmiseltä ihmiselle.

teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali Oy

LINKIT:

Tie 313 kulkee Vääksystä Vesivehmaan ja Urajärven kylien kautta Vierumäelle. Tie on kapea, mutkainen ja sillä kulkee paljon raskasta kalustoa. Liikenneturvallisuuden kannalta kevyen liikenteen ja raskaan liikenteen kohtaaminen ilman kevyenliikenteenväylää on todellinen riski. ​

Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta tiellä 313 rakentamalla kevytväylä Vääksystä Vierumäelle. Samalla edistetään koulu- ja työmatkaliikuntaa, sekä terveysliikuntaa ja matkailua koko Päijät-Hämeen alueella. Kevytväylä yhdistää maaseudun kyliä parantaen ja kehittäen elinkeinoelämän edellytyksiä.

Kevytväylähanketta vetää aktiivisten kuntalaisten perustama Kevytväylä 313 ry. Hanke toteutetaan yrittäjien, yritysten, yhdistysten, säätiöiden, lukuisten yhteistyökumppaneiden, Asikkalan kunnan ja kuntalaisten yhteistyön avulla.

Vääksyn Lääkärikeskus on mukana kierrättämässä hyvää Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -lastenkirjan Merkityskummina. Suomessa painettava lastenkirja syntyy yhteisöllisesti joukko-luovuudella ja jokaisesta myydystä kirjasta välitetään seitsemän euroa Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaan.

Merkityskirjat® on tärkeä muistutus siitä, että yhdessä saa aina aikaan enemmän kuin yksin. Kirjan tekijät ovat pienyrittäjiä, joiden innovaatiota isommat yritykset ja yhteistyökumppanit tukevat. Meillä on kunnia olla mukana tässä merkityksellisessä tarinassa, josta on iloa moneen suuntaan!

Tuemme nuorisourheilua kokomme puitteissa. Tällä hetkellä tukemiamme urheilijoita ja urheiluseuroja:

  • Verneri Suhonen, maastohiihto, Hollolan Urheilijat -46
  • Antti Turunen, ampumaurheilu, Keski-Uusimaan Ampumaseura, Asikkalan Ampumaseura
  • sekä lisäksi pienimuotoisesti muitakin seuroja/lajeja

LINKIT:

Yrittäjät

Terveydenhoitoalan iloiset kapinalliset palvelevat omassa lääkärikeskuksessa

Suomessa pienet itsenäiset lääkärikeskukset alkavat olla harvassa. Vääksyn Lääkärikeskuksessa vaalitaan yrittäjäpariskunnasta kumpuavaa arvomaailmaa, jonka avainsanoja ovat inhimillisyys ja yhteistyö.

Idylliseltä Vääksyn kanavalta matka jatkuu vajaan kilometrin verran vanhalle omakotitaloalueelle. Honkaniementiellä seisoo pirteän keltainen puutalo, jossa kokonsa puolesta voisi asua vaikka aktiivinen suurperhe. Tämä ei kuitenkaan ole mikään tavallinen kotitalo, vaan Vääksyn Lääkärikeskus. Lääkärikeskusketjuihin verrattuna pienenpieni yritys, jolla on suuri tarina.

Tarinan päähenkilöt ovat sairaanhoitaja Tiina Wangel ja lääkäri Michael Wangel. Ilman Tiinan turhautumista oman ammattialansa toimintatapoihin ei tätä yritystä olisi. On asikkalalaisten onni, että julkisella puolella työskennellessään Tiina huomasi toistuvasti ajattelevansa, että asiat menevät jotenkin nurinkurisesti. Alan murros on ollut rankka ja muutokset suuria. Ydinasia, eli asiakkaan kohtaaminen ja hyvä hoito, tuntuu jääneen kakkoseksi rakenteita viilatessa.

– Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että vastaanotolla asiakas pomppii. Häntä ohjataan ensin tuonne, sitten sinne ja lopuksi ehkä tänne. Minusta sen kuuluu mennä toisinpäin. Jos jonkun on pompittava, niin mieluummin hoitohenkilökunta potilaan hyväksi, Tiina toteaa kahvikupin äärellä lääkärikeskuksen taukotilassa. Tiilitakka kahvipöydän vierellä muistuttaa ajoista, jolloin myös rakennuksen tässä siivessä asuttiin.

Ajatus oman yrityksen perustamisesta alkoi muhia Tiinan päässä ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa. Silloin hän ei tosin suunnitellut perheyrityksenä toimivaa lääkärikeskusta vaan pientä yhden naisen yritystä, joka tarjoaisi muun muassa ensiapukoulutuksia.

Ensimmäisten yrityshahmotelmien aikaan visio alan perheyrityksestä oli mahdoton, sillä eihän Tiina ollut naimisissa lääkärin kanssa. Vielä.

Asuntonäytölle tulevaan lääkärikeskukseen

Kuopiossa lääkiksensä käynyt Michael Wangel oli tullut Lahden kaupunginsairaalaan erikoistumaan radiologiaan. Suunnitelmissa oli palata erikoistumisen jälkeen Kuopioon tai suunnata uusiin kaupunkeihin, Päijät-Hämeen piti olla vain piipahdus uran varrella. Akuuttihoitotyöryhmän pikkujoulujen jatkot, joilla Tiina oli kaveriporukan kuskina joulukuussa 2001 olivat kuitenkin suloisen kohtalokkaat. Välit lämpenivät aiemmin vain moikkaustasolla tuttuun aurinkoisesti hymyilevään työkaveriin.

– Olen aina rakastanut hiihtoa ja Mikke uhosi lähtevänsä pikkujoulujen jälkeen kanssani hiihtelemään, mutta jotenkin kummasti murtsikkasuksia ei koskaan löytynyt. Sen sijaan kävimme kyllä laskettelemassa, Tiina nauraa muistellen pariskunnan ensikohtaamista.

Liikunta on yhdistänyt Tiinaa ja Mikkeä vahvasti koko yhdessäoloajan. Maailmalla on reissattu lukuisten maratonien innoittamana ja kotimaan tapahtumissakin Vääksyn Lääkärikeskus on usein mukana. Odotusaulan seinällä on muistona Paras puku -kunniakirjat Yrittäjien SM-maratonin joukkueviesteistä vuosilta 2013 ja 2014. Yrittäjäpariskunta on tukijoukkona myös Kävele naiselle ammatti -kampanjassa.

Tiina ja Mikke avioituivat 2003 ja esikoispoika Eemeli syntyi saman vuoden marraskuussa. Perhe osti suuren omakotitalon Asikkalan Vääksystä, täysin sattumalta. Nykyistä kotitaloaan – ja lääkärikeskuksen kiinteistöä – he tulivat asuntonäytölle katsomaan kauempana asuvan tuttavapariskunnan puolesta. Kumpikaan ei vielä tuolloin osannut arvata, että kiinteistövälittäjän esittelemä autotalli kokisi täydellisen muodonmuutoksen lääkärikeskuksen odotustilaksi. Siellä istuisivat rinnakkain asiakkaat ja omat lapset koulukirjat sylissä odottamassa omaa ”läksyntarkastusvuoroaan”.

Mutta juuri niin siinä lopulta kävi.

Todennäköisyyksien uhmausta vahvalla uskolla

Ensimmäisellä äitiyslomallaan Tiinalla oli hyvää aikaa nostaa ajatus omasta yrityksestä uudelleen pöydälle. Liiketoimintasuunnitelmat alkoivat kasvaa luontevasti lääkärikeskuksen kokoisiksi, olihan tulevalla toimitusjohtajalla nyt yksi luottolääkärikin tiedossa. Tiina ja Mikke olivat jo aviopuolisoina ja vanhempina huomanneet jakavansa yhteisen arvomaailman, joten mikseipä samanmielisyyttä hyödyntäisi myös ammatillisesti.

– Piirtelin voipaperille pohjapiirustuksen päälle erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja siitä, kuinka saamme lääkärikeskukselle mahdollisimman toimivat tilat, Tiina muistelee.

Rahoituksen saaminen lääkärikeskuksen vaatimiin investointeihin ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Kaikkien business-konsulttien mielestä 8000 asukkaan kesämökkikunta ei ehkä ole liiketoiminnan kannalta erityisen hedelmällinen maaperä. Tiina haki kuitenkin unelmaansa uskoen sekä Finnveran naisyrittäjälainaa että pankkilainaa. Tärkeiden papereiden joukossa oli Asikkalan yrittäjille tehty kartoitus, joka todisti, että paikallisen lääkärikeskuksen palvelut aidosti kiinnostaisivat.

Niinpä jo ennen rahoituspäätöksiä Tiinalla oli kova hinku päästä esittelemään uutta lääkärikeskusta hyvinvointimessuille, joten tapojensa mukaan toiminnan nainen tarttui rohkeasti puhelimeen, kun asiat eivät tahtoneet edistyä toivotussa aikataulussa.

– Sanoin Finnveran rahoitusvastaavalle Ahti Turpolle, että älä nyt enää kauaa mieti, kun meillä on jo nämä käyntikortitkin painettuna. Itse uskoin liikeideaan täysillä. Epätodennäköisyydet ovat aina kiehtoneet minua valtavasti. Ja niin se positiivinen rahoituspäätöskin lopulta tuli.

Tiina kertoo lähettävänsä edelleen, reilut kymmenen vuotta yrityksen perustamisen jälkeen, joulukortin Finnveralle. Suuri kiitollisuus siitä, että todennäköisyyksiä uhmaava yritysidea inhimillisen kokoisesta täyden palvelun lääkärikeskuksesta sai siivet alleen, täyttää vieläkin mielen tarinaa kertoessa.

Monessa mukana – rakkaudesta lajiin

Kiittäminen ja pienillä asioilla huomioiminen on juurtunut vahvaksi toimintakulttuuriksi Vääksyn Lääkärikeskukseen. Tämän taukotilan kahvipöydän ääressä nautitaan kakkukahvit aina, kun siihen on pienikin syy. Kesätyöntekijän viimeinen työpäivä, ihan kenen tahansa syntymäpäivä tai vaikka maastohiihtäjä Verneri Suhosen kisamenestys – kaikki yhtä hyviä syitä keitellä hyvät kahvit ja tilata paikalliselta kahvilayrittäjältä pöytä koreaksi.

Paikallisen urheilijan tukeminen kuuluu saumattomasti Wangelin pariskunnan yhteiseen arvomaailmaan. Vääksyn Lääkärikeskus on monessa muussakin mukana puhtaasti ”rakkaudesta lajiin”.

– Yrityksen on toki tarkoitus tehdä voittoa, mutta meille voiton maksimointi ei ole koskaan ollut ykkösasia. Urheilun lisäksi Vääksyn Lääkärikeskus tukee merkittävästi muun muassa Kevytväylä Vääksystä Vierumäelle -hanketta ja useita paikallisia tapahtumia sekä hyvää tekevää lastenkirjasarjaa nimeltä Merkityskirjat, Mikke kertoo.

Tiinaa kiehtoo yrittämisen lisäksi myös järjestömaailma. Hän tekee arvokasta vapaaehtoistyötä useissa järjestöissä. Tiina toimi pitkään myös Päijät-Hämeen Yrittäjien hallituksen puheenjohtajana. Monelle on tullut yllätyksenä, ettei tehtävästä maksettu rahallista korvausta. Se ei kuitenkaan Tiinaa ole haitannut, sillä suomalaisen yrittäjyyden eteen yhteiseksi hyväksi tehty työ on aidosti palkitsevaa. Ei sitä muuten olisi jaksanutkaan.

Modernit välineet, kylätohtorin tunnelma

Vääksyn Lääkärikeskus on paikka, joka todennäköisesti yllättää. Puutalon kuusiruutuisen ikkunaoven avatessaan ei välttämättä tule mieleen, että juuri näiden seinien sisältä löytyy Päijät-Hämeen modernein laserlaitteisto suonikohjujen poistoon. Myös ergonomiaan ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin on panostettu kaikkialla.

– Olemme investoineet vuosien varrella alan viimeisimpään teknologiaan ja sähköisiin järjestelmiin potilaan asioinnin helpottamiseksi. Esitteestämme löytyvä palveluvalikoima hämmästyttää useimmat. Moni ehkä ajattelee, että pienessä lääkärikeskuksessa on tarjolla vain yleislääkäritason palvelut, myös merimieslääkärin pätevyyden omaava Mikke kertoo.

Juuri tässä on Vääksyn Lääkärikeskuksen yritysidean pihvi: Tuodaan kaikki asiakasta lähelle, tehdään se mahdollisimman inhimillisesti – ja jos oman talon sisältä ei osaamista löydy, hankitaan sitä vahvasta ammattilaisverkostosta asiakkaan luokse. Muutenhan homma menisi helposti pompotteluksi, jonka välttäminen oli kaiken alku ja juuri.

Heinäkuussa 2007 Vääksyn Lääkärikeskus avasi ovensa kolmen työntekijän voimin. Wangeleiden lisäksi mukana oli yksi ammatinharjoittajana toimiva keikkalääkäri. Päivän ensimmäisiä asiakkaita oli akillesjänteensä Vääksyn golf-kentällä loukannut golffari ja muitakin asiakkaita riitti iltaan asti.

Tänään Vääksyn Lääkärikeskus palvelee lähes 30 hengen voimin ja uskollisessa asiakaskunnassa on niin mökkiläisiä, kuntalaisia kuin paikallisia yrityksiä. Lääkärikeskuksen paras mainos lienee vaasalainen vakiasiakas, joka ajaa Vääksyyn vain ja ainoastaan tullakseen vastaanotolle. Siis Vaasasta, 300 kilometrin päästä.

Eikä hän ole suinkaan ainoa, joka mieluummin ajelee pidemmän matkan saadakseen parasta mahdollista hoitoa – ihmiseltä ihmiselle.

teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali Oy