Suomessa pienet itsenäiset lääkärikeskukset alkavat olla harvassa. Vääksyn Lääkärikeskuksessa vaalitaan yrittäjäpariskunnasta kumpuavaa arvomaailmaa, jonka avainsanoja ovat inhimillisyys ja yhteistyö.
Idylliseltä Vääksyn kanavalta matka jatkuu vajaan kilometrin verran vanhalle omakotitaloalueelle. Honkaniementiellä seisoo pirteän keltainen puutalo, jossa kokonsa puolesta voisi asua vaikka aktiivinen suurperhe. Tämä ei kuitenkaan ole mikään tavallinen kotitalo, vaan Vääksyn Lääkärikeskus.
Lääkärikeskusketjuihin verrattuna pienenpieni yritys, jolla on suuri tarina.
Tarinan päähenkilöt ovat sairaanhoitaja Tiina Wangel ja lääkäri Michael Wangel. Ilman Tiinan turhautumista oman ammattialansa toimintatapoihin ei tätä yritystä olisi. On asikkalalaisten onni, että julkisella puolella työskennellessään Tiina huomasi toistuvasti ajattelevansa, että asiat menevät jotenkin nurinkurisesti. Alan murros on ollut rankka ja muutokset suuria.
Ydinasia, eli asiakkaan kohtaaminen ja hyvä hoito, tuntuu jääneen kakkoseksi rakenteita viilatessa.
– Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että vastaanotolla asiakas pomppii. Häntä ohjataan ensin tuonne, sitten sinne ja lopuksi ehkä tänne. Minusta sen kuuluu mennä toisinpäin. Jos jonkun on pompittava, niin mieluummin hoitohenkilökunta potilaan hyväksi, Tiina toteaa kahvikupin äärellä lääkärikeskuksen taukotilassa. Tiilitakka kahvipöydän vierellä muistuttaa ajoista, jolloin myös rakennuksen tässä siivessä asuttiin.
Ajatus oman yrityksen perustamisesta alkoi muhia Tiinan päässä ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa. Silloin hän ei tosin suunnitellut perheyrityksenä toimivaa lääkärikeskusta vaan pientä yhden naisen yritystä, joka tarjoaisi muun muassa ensiapukoulutuksia.
Ensimmäisten yrityshahmotelmien aikaan visio alan perheyrityksestä oli mahdoton, sillä eihän Tiina ollut naimisissa lääkärin kanssa. Vielä.
Kuopiossa lääkiksensä käynyt Michael Wangel oli tullut Päijät-Hämeen keskussairaalaan erikoistumaan radiologiaan. Suunnitelmissa oli palata erikoistumisen jälkeen Kuopioon tai suunnata uusiin kaupunkeihin. Akuuttihoitotyöryhmän pikkujoulujen jatkot, joilla Tiina oli kaveriporukan kuskina joulukuussa 2001 olivat kuitenkin suloisen kohtalokkaat. Välit lämpenivät aiemmin vain moikkaustasolla tuttuun aurinkoisesti hymyilevään työkaveriin.
– Olen aina rakastanut hiihtoa. Mikke uhosi lähtevänsä pikkujoulujen jälkeen kanssani hiihtelemään, mutta jotenkin kummasti murtsikkasuksia ei koskaan löytynyt. Sen sijaan kävimme kyllä laskettelemassa, Tiina nauraa muistellen pariskunnan ensikohtaamista.
Liikunta on yhdistänyt Tiinaa ja Mikkeä vahvasti koko yhdessäoloajan. Maailmallakin on reissattu maratonien innoittamana. Odotusaulan seinällä on muistona Paras puku -kunniakirjat Yrittäjien SM-maratonin joukkueviesteistä vuosilta 2013 ja 2014. Yritys ja yrittäjäpariskunta on ollut tukemassa useita paikallisia ja alueellisia tapahtumia joko itse osallistuen tai niitä sponsoroimalla.
Tiina ja Mikke avioituivat vuonna 2003 ja esikoispoika Eemeli syntyi saman vuoden marraskuussa. Perhe osti suuren omakotitalon Asikkalan Vääksystä, täysin sattumalta. Nykyistä kotitaloaan – ja lääkärikeskuksen kiinteistöä – he tulivat asuntonäytölle katsomaan kauempana asuvan tuttavapariskunnan puolesta. Kumpikaan ei vielä tuolloin osannut arvata, että kiinteistövälittäjän esittelemä autotalli kokisi täydellisen muodonmuutoksen lääkärikeskukseksi. Siellä istuisivat rinnakkain asiakkaat ja omat lapset koulukirjat sylissä odottamassa omaa ”läksyntarkastusvuoroaan”.
Mutta juuri niin siinä lopulta kävi.
Ensimmäisellä äitiyslomallaan Tiinalla oli hyvää aikaa nostaa ajatus omasta yrityksestä uudelleen pöydälle. Liiketoimintasuunnitelmat alkoivat kasvaa luontevasti lääkärikeskuksen kokoisiksi. Olihan tulevalla toimitusjohtajalla nyt yksi luottolääkärikin tiedossa.
– Olimme avioparina ja vanhempina jo jakaneet yhteisen arvomaailman. Tajusimme, että samanmielisyyttä kannattaisi hyödyntää myös ammatillisesti. Aloin piirrellä voipaperille pohjapiirustuksen päälle erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja siitä, kuinka saamme lääkärikeskukselle mahdollisimman toimivat tilat, Tiina muistelee.
Rahoituksen saaminen lääkärikeskuksen vaatimiin investointeihin ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Kaikkien yrityskonsulttien mielestä 8000 asukkaan kesämökkikunta ei ilmeisesti ole liiketoiminnan kannalta erityisen hedelmällinen maaperä. Tiina haki kuitenkin unelmaansa uskoen sekä Finnveran naisyrittäjälainaa että pankkilainaa. Tärkeiden papereiden joukossa oli Asikkalan yrittäjille tehty kartoitus, joka todisti, että paikallisen lääkärikeskuksen palvelut aidosti kiinnostaisivat.
Niinpä jo ennen rahoituspäätöksiä Tiinalla oli kova hinku päästä esittelemään uutta lääkärikeskusta hyvinvointimessuille, joten tapojensa mukaan toiminnan nainen tarttui rohkeasti puhelimeen, kun asiat eivät tahtoneet edistyä toivotussa aikataulussa.
– Sanoin Finnveran rahoitusvastaavalle Ahti Turpolle, että älä nyt enää kauaa mieti, kun meillä on jo nämä käyntikortitkin painettuina. Itse uskoin liikeideaan täysillä. Epätodennäköisyydet ovat aina kiehtoneet minua valtavasti. Ja niin se positiivinen rahoituspäätöskin lopulta tuli.
Kiittäminen ja pienillä asioilla huomioiminen on juurtunut vahvaksi toimintakulttuuriksi Vääksyn Lääkärikeskukseen. Taukotilan kahvipöydän ääressä nautitaan kakkukahvit aina, kun siihen on pienikin syy. Kesätyöntekijän viimeinen työpäivä, ihan kenen tahansa syntymäpäivä tai yrityksen sponsoroiman urheilijan kisamenestys – kaikki yhtä hyviä syitä keitellä hyvät kahvit ja tilata paikalliselta kahvilayrittäjältä pöytä koreaksi.
Urheilun ja kuntoliikunnan tukeminen on myös konkreettista terveydenedistämistyötä. Vääksyn Lääkärikeskus on monessa muussakin oman arvomaailman jutussa mukana puhtaasti ”rakkaudesta lajiin”.
– Yrityksen on toki tarkoitus tehdä voittoa, mutta meille voiton maksimointi ei ole koskaan ollut ykkösasia. Urheilun lisäksi Vääksyn Lääkärikeskus on tukenut merkittävästi esimerkiksi Kevytväylä Vääksystä Vierumäelle -hanketta ja useita paikallisia tapahtumia sekä hyvää tekevää lastenkirjasarjaa nimeltä Merkityskirjat, Mikke kertoo.
Tiinaa kiehtoo yrittämisen lisäksi myös järjestömaailma. Hän tekee arvokasta vapaaehtoistyötä useissa järjestöissä. Tiina toimi pitkään myös Päijät-Hämeen Yrittäjien hallituksen puheenjohtajana, sillä suomalaisen yrittäjyyden eteen yhteiseksi hyväksi tehty työ on ollut aidosti palkitsevaa. Tällä hetkellä Tiina toimii Lääkäripalveluyritykset ry:n varapuheenjohtajana, Suomen Yrittäjien hallituksessa sekä sote-valiokunnassa.
Vääksyn Lääkärikeskus on paikka, joka todennäköisesti yllättää. Puutalon kuusiruutuisen ikkunaoven avatessa ei välttämättä tule mieleen, että juuri näiden seinien sisältä löytyy moderni lääkärikeskus laitteineen. Myös ergonomiaan ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin on panostettu.
– Esitteestämme löytyvä palveluvalikoima hämmästyttää useimmat. Moni saattaa ajatella, että pienessä lääkärikeskuksessa on tarjolla vain yleislääkäritason palvelut. Juuri tässä on kuitenkin Vääksyn Lääkärikeskuksen yritysidean pihvi: Tuodaan kaikki asiakasta lähelle ja tehdään se mahdollisimman inhimillisesti, Mikke kertoo.
Jos oman talon sisältä ei tarvittavaa osaamista löydy, hankitaan sitä vahvasta ammattilaisverkostosta asiakkaan luokse. Muutenhan homma menisi helposti pompotteluksi, jonka välttäminen oli kaiken alku ja juuri.
Vääksyn Lääkärikeskus avasi ovensa heinäkuussa 2007 kolmen työntekijän voimin. Wangeleiden lisäksi mukana oli yksi ammatinharjoittajana toimiva lääkäri. Päivän ensimmäisiä asiakkaita oli akillesjänteensä Vääksyn golf-kentällä loukannut golffari ja asiakkaita riitti iltaan asti.
Tänään Vääksyn Lääkärikeskus palvelee lähes 30 hengen voimin ja uskollisessa asiakaskunnassa on niin mökkiläisiä, kuntalaisia kuin paikallisia yrityksiä. Lääkärikeskuksen paras mainos lienee vaasalainen vakiasiakas, joka ajaa Vääksyyn vain ja ainoastaan tullakseen vastaanotolle. Siis Vaasasta, 300 kilometrin päästä.
Eikä hän ole suinkaan ainoa, joka mieluummin ajelee pidemmän matkan saadakseen parasta mahdollista hoitoa – ihmiseltä ihmiselle.
teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali Oy