Taustaa

SOTE-uudistukseen liittyen on valtakunnallisesti käynnissä useita valinnanvapauskokeiluja, joista Päijät-Hämeessä on nyt 2.5.2018 lähtien alkanut oma pilottinsa. Vääksyn Lääkärikeskus on tässä mukana 14.5.2018 alkaen. Lisätietoa kokeilusta ja sen taustoista voit lukea PHHYKY:n sivuilta. Kokeilu kestää 31.12.2018 asti. Tällä pilotilla on tarkoitus kerätä kokemuksia listautumisesta ja palveluista kokeilualueella. Sen perusteella voidaan edelleen kehittää alueella terveyspalveluita tulevaisuudessa.

Kuka voi listautua?

Meidän toiminta-alueemme kannalta Asikkalan ja Padasjoen asukkaat voivat listautua asiakkaiksemme. Tämän lisäksi kokeilussa on myös mm. Hollola, osa Lahdesta (Ahtiala, keskusta-alue ja Nastola), Iitti ja Kärkölä.

Miten listaudutaan?

Nykyiseltä terveyspalvelun tuottajalta voi vaihtaa kokeiluun osallistuvien palveluntuottajien piiriin useammallakin tavalla:

  1. PHHYKY:n eValinta-palvelun kautta sähköisesti. Tässä yhteydessä tarvitset esim. pankkitunnisteet tai muun vahvan tunnistautumisvälineen. Portaali opastaa toiminnoissa. Alaikäisten osalta listautumista ei voi tehdä tästä, vaan sen voi tehdä esim. suoraan palveluntuottajalle.
  2. Suoraan valitsemasi palveluntuottajan kautta tai hyvinvointikuntayhtymän terveysaseman kautta.

Valintaa voi vaihtaa aikaisintaan 6 kk päästä.

Mitä sitten tapahtuu?

Listautumisen jälkeen tietosi lisätään kyseisen palveluntuottajan ja hyvinvointikuntayhtymän pilottia varten yhteiseen rekisteriin. Tässä päävastuullinen rekisterinpitäjä on hyvinvointikuntayhtymä. Tarvitessasi joko kiireellisiä tai kiireettömiä terveydenhoitopalveluita pilotin asettamien rajoitusten puitteissa, voit soittaa ajanvaraukseemme ja sieltä edelleen sinut ohjataan oikealle asiantuntijalle tai varataan aika hänelle.

Palvelu sisältää normaalit yleislääkäritasoiset palvelut sekä sairaanhoitajan vastaanottotoiminnan pilottiin nimetyillä lääkäreillä ja/tai hoitajilla. Tähän sisältyy heidän määräämänsä perustasoiset tutkimukset. Pilottiin sisältyviä aikoja on arkipäivisin, lauantaiajat eivät sisälly tässä vaiheessa pilottiin.

Näiden lisäksi voit halutessasi käyttää myös esim. erikoislääkäripalveluita omalla kustannuksellasi. Edelleen pilottiin kuulumattomien palveluiden osalta olet oikeutettu myös käyttämään muita palveluita (esim. tähystykset, erikoislääkärikäynnit ja -toimenpiteet) PHHYKYn yksiköissä.

Mitä tämä maksaa?

Itse joudut maksamaan PHHYKYn asiakaspalvelumaksun samalla tavalla kuin aiemminkin, muita maksuja ei tule peruspalveluista. Tämä palveluhinnasto löytyy PHHYKYn sivuilta. Jos haluat hankkia lisäpalveluita, mitkä eivät pilottiin kuulu, maksavat ne normaalin hinnastomme mukaisesti.